avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosirea apartamentului in regim de inchiriere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosirea apartamentului in regim de inchiriere hoteliera

Buna ziua, ma intereseaza, daca mai puteti ajuta cu aceasta informatie, daca ste nevoie de acordul vecinilor din imediata apropiere pentru inchirierea unui apartament de bloc ca "aparthotel" (folosirea apartamentului in regim de inchiriere hoteliera) si in baza carei legi ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: alexmanul , utilizator 19:21, 27 Noiembrie 2013
Avand in vedere urmeaza sa se schimbe destinatia ,este necesar acordul vecinilor
L nr 230/2007 Art. 42
(la data 04-Oct-2010 Art. 42 din capitolul V a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 914 din 04-oct-2010 )
Schimbarea destinatiei locuintelor, precum şi a spatiilor cu altă destinatie decât aceea
de locuintă fată de destinatia initială, conform proiectului initial al clădirii cu locuinte, se
poate face numai cu avizul comitetului executiv şi cu acceptul proprietarilor direct
afectati cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spatiul supus schimbării
Intentionati sa dati un nume "hotelului", sa va puneti firma pe usa si sa va fiscalizati veniturile? Atunci trebuie sa faceti schimbare de destinatie si, evident, sa obtineti acordul vecinilor. Doriti sa actionati in calitate de persoana particulara? Atunci intrebarea este putin diferita: Aveti nevoie de acordul vecinilor pentru a inchiria locuinta proprie unei terte persoane, pentru scopul in care aceasta a fost construita(de locuinta)?
Da, intr-adevar, aceasta este intrebarea la care incerc sa aflu un raspuns: Este nevoie de acordul vecinilor din IMEDIATA APROPIERE (nu doar a asociatiei de proprietari) pentru a inchiria locuinta proprie unei terte persoane, pentru scopul in care aceasta a fost construita(de locuinta)? Daca ma puteti ajuta cu un raspuns, multumesc frumos


Si mai exact, daca este vorba de o firma imobiliara care a cumparat apartamentul dintr-un bloc, este nevoie de acordul vecinilor DIN IMEDIATA APROPIERE (nu doar a asociatiei de proproetari) pentru a inchiria locuinta unei/unor persoane pentru una sau mai multe zile, pentru scopul in care aceasta a fost construita (de locuinta), respectiv de locui (caza) ? Daca imi puteti transmite un raspuns, multumesc frumos
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
In primul rand trebuie sa fiti in regula dpdv fiscal.
Ceea ce vreti sa faceti dvs se numeste o activitate comerciala in urma careia obtineti venituri.
Clinetii dvs va vor plati serviciile iar dvs va trebui sa le emiteti chitanta pe sumele platite, inclusiv factura, daca acestia doresc.

Deci mai intai ar trebui sa va alegeti forma sub care vreti sa va organizati. sc, pfa, ii ..

In acel moment, pentru a infiinta ce doriti, va trebuie un sediu si conform situatiai dvs sa declarati apartamentul respectiv ca punct de lucru. (binenteles si sediul si punctul de lucru pot fi aceleasi).
Abia atunci va trebuie acordul asociatiei de proprietari si a vecinilor direct invecinati, intrucat schimbati destinatia apartamentului din locuinta in spatiu cu alta destinatie.



Completare.
Daca spuneti ca este vorba de o firma imobiliara, atunci ar trebui sa stiti aceste aspecte. Cand inregistrati apartamentul la registrul comertului ca punct de lucru, va vor cere acest acord.
in principiu, inchirierea locuintei personale nu necesita acordul vecinilor, indiferent de perioada pe care se realizeaza(pot fi 5 ani sau 5 ore) , atata timp cat nu se modifica destinatia. In cazul in care ati dori inchirierea pe termen lung problema este extrem de simpla. Faceti contractul de inchiriere, il declarati la ANAF si va incasati chiria, emitand documentele necesare. Specificul activitatii de inchiriere in regim hotelier ar putea insa sa va puna probleme la nivelul modalitatii de fiscalizare a veniturilor, probleme care sa va impuna schimbarea de destinatie, pentru a putea functiona in mod legal.
Personal nu am auzit nici o persoana ce detine imobile inchiriate in regim hotelier sa fi schimbat destinatia imobilului. de obicei vine clientul, proprietarul incaseaza suma si o baga in buzunar. Clientul sta perioada convenita, preda cheia si pleaca acasa. Agentia imobiliara are, eventual, un contract de administrare imobil, incasand drepturile sale de la proprietar. Inchirierea bunului propriu este, cu anumite exceptii, un act civil, nu comercial.
@grandanat, initiatorul topicului nu a afirmat nicaieri faptul ca doreste sa isi declare sediu social sau punct de lucru in acel imobil....

P.S. intrebarea este pur teoretica sau aveti o problema legata de vecinii apartamentului in cauza? Daca va aflati in aceasta din urma situatie poate ar fi mai util sa dataliati aspectul acesta
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
SpiritofIditarod, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul chirias "persoana juridica" cezariuliu cezariuliu Buna seara, Poate cineva sa ma ajute cu cateva informatii legate de urmatoare problema. Apartamentul de deasupra este inchiriat de proprietar unei firme ... (vezi toată discuția)